Landelijke Gilde Elzestraat bundelt meer dan 125 jaar geschiedenis in nieuw boek

Gelezen in Het Nieuwsblad & Gazet Van Antwerpen van 22 juni 2022

Landelijke Gilde Elzestraat bundelt meer dan 125 jaar geschiedenis in nieuw boek

Sint-Katelijne-Waver - 

De Landelijke Gilde Sint-Katelijne-Waver Elzestraat bestaat intussen al meer dan 125 jaar. Die rijke geschiedenis werd door secretaris Jan Liekens in een boek gegoten. Het 228 pagina’s tellend naslagwerk bevat onder andere informatie en foto’s over de activiteiten die de Gilde organiseerde. “Dit mocht niet verloren gaan”, zegt hij.

In 1894 werd de Landelijke Gilde Sint-Katelijne-Waver Elzestraat opgericht door twee broers. De Hoveniersgilde zet zich sindsdien in voor de leefbaarheid van de land- en tuinbouw in de gemeente en organiseert ook tal van activiteiten met een landelijk karakter. “Enkele jaren geleden vierden we ons 125-jarig bestaan”, zegt secretaris Jan Liekens. “Tijdens die feestelijkheden ontstond het idee om een boek te maken over de rijkgevulde geschiedenis van onze vereniging.”

Het idee werd nadien op de lange baan geschoven, maar toen Jan na een operatie moest revalideren en daardoor wat tijd had, begon hij aan het opzoekwerk. “Het idee voor een boek bleef door mijn hoofd spoken”, zegt hij. “Daarom ben ik beginnen grasduinen in onze geschiedenis. Op het hoofdkantoor in Leuven en in het documentatiecentrum van Erf en Heem ging ik op zoek naar alles wat ik over onze afdeling kon vinden. Ik ben ook al 41 jaar secretaris en heb daardoor zelf al heel wat info.”

Dat alles werd gebundeld in een 228 pagina’s tellend naslagwerk. “Er staan vooral informatie en foto’s in van de vele evenementen die we georganiseerd hebben. Denk daarbij aan de Quiz van de Groentestreek, de wandelingen door de gemeente met de finalistes van Miss Belgian Beauty en de jaarlijkse reizen. Ook Elzestraat Midzomert mag natuurlijk niet ontbreken. Dat feestelijk evenement vindt ieder jaar plaats tijdens de eerste zaterdag van augustus. Dat is deze zomer niet anders.”

Verder staan er in het boek ook oud-bestuursleden opgesomd, werden er krantenknipsels overgenomen en staat de historiek van de allereerste vlag er in vermeld. Er wordt ook teruggeblikt op heel uiteenlopende memorabele momenten zoals de boerenbetogingen in de jaren zeventig en de viering voor het honderdjarig bestaan van de vereniging. De Landelijke Gilde werd toen onder meer gehuldigd op het gemeentehuis.

Mag niet verloren gaan

De nationale afdeling van de Landelijke Gilde was meteen enthousiast over het boek. “Ze vonden dat al die waardevolle info niet verloren mocht gaan en zorgden voor de lay-out van het boek”, zegt Liekens. “Er werd ook een Nederlandse uitgeverij onder de arm genomen die het voor ons op de markt brengt. De voorverkoop loopt alvast als een trein. We dachten eerst 25 boeken te laten drukken. Maar die oplage hebben we intussen al drie keer moeten verhogen.”

Het boek kost 25 euro en kan besteld worden via Jan Liekens. Alle info vind je op de Facebook-pagina van de Landelijke Gilde Sint-Katelijne-Elzestraat.

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.

Meer nieuws

Gaston Van Woensel benoemd tot erevoorzitter